Slapen van baby’s op het kinderdagverblijf
Wanneer baby’s voor het eerst naar het kinderdagverblijf gaan is het in het begin best even wennen. De baby krijgt te maken met andere geuren en meer omgevingsgeluiden. Hierdoor kunnen de tijden waarop de baby thuis gewend is om te eten en te slapen op het kinderdagverblijf net even anders gaan. Wanneer de baby voor het eerst komt dan kijkt de pedagogisch medewerker samen met de ouders wat een fijn ritme is voor de baby, doordat het kinderdagverblijf toch een andere omgeving is dan thuis kan het ritme van de baby wat veranderen. Je kunt als ouder de baby helpen voordat deze voor het eerst naar het kinderdagverblijf gaat door thuis te oefenen met het slapen in een bed en het in slaap wiegen af te bouwen door naast het bedje van de baby te blijven wanneer het de slaaptijd van de baby is.
Bij Hero werken we kindvolgend. Dit betekent dat we kijken naar de behoeftes van het kind en goed letten op de signalen die de baby geeft. Iedere baby heeft een eigen ritme. Wanneer we zien dat de baby moe is dan zullen we deze in bed leggen. Als een baby moe wordt, begint hij meestal eerst met gapen, wegkijken, drukke ongecontroleerde bewegingen en jengelen. Pas daarna zal een baby gaan huilen.
Vermoeidheidssignalen zijn:
- Staren (glazige blik),
- Dromerige lach op het gezicht,
- (Kreunende) geluidjes maken,
- Gezicht verstoppen tegen je borst of knuffel/speeltje,
- Overstrekken,
- Schoppen met de beentjes,
- Gebalde vuistjes,
- In de ogen wrijven,
- Aan de oren trekken/friemelen,
- Bleek zien.
In de praktijk zie je vaak dat een uitgeruste baby veel beter slaapt dan een uitgeputte baby. Op het kinderdagverblijf maken we de baby liever niet wakker en laten we deze zolang mogelijk slapen. Voldoende slaap is essentieel voor een gezonde ontwikkeling en noodzakelijk voor een goede fysieke en mentale gezondheid.
Pedagogisch medewerkers geven aan dat het tegenwoordig vaker voorkomt dat er een verzoek komt van ouders om een baby na een hele korte tijd wakker te maken omdat de baby anders ‘avonds en ‘nachts slecht slaapt. Ook al is het uitgangspunt om samen te kijken met de ouders wat een fijn ritme is, is wakker maken na een korte tijd niet fijn voor de baby. De baby zal niet uitgerust zijn om de rest van de dag op het kinderdagverblijf fijn te spelen. De baby zal thuis ook veel onrustiger zijn waardoor de baby in de avond en de nacht nog slechter gaat slapen. We zullen de baby dan ook niet na een te korte periode van slaap wakker maken. Een regelmatige slaaproutine zorgt voor rust, zowel voor de baby als voor de pedagogisch medewerker en de ouder.
Over slapen van baby’s is al een heleboel geschreven. Wil je meer weten over slapen bij baby’s bekijk dan de volgende pagina: https://www.famme.nl/baby/slapen/.