Feest zonder Sinterklaasstress, zo doe je dat!
Sommige kinderen hebben veel last van de overvloed aan prikkels in deze tijd van het jaar. Prikkels op school, op de opvang maar ook in winkels of op straat. Voor kinderen die nog geloven in de Sint kan het feest bovendien erg spannend zijn. Je kind is hierdoor misschien prikkelbaarder, slaapt wat slechter en is sneller van slag. Met deze tips zorg je ervoor dat het toch een leuk feest wordt!
Maak keuzes!
Er is (normaal gesproken) in november en december ontzettend veel te doen rondom de Sint en zijn trouwe vrienden. De intocht op tv, de intocht in de stad, Sinterklaasshows, Sinterklaasfeesten op school, op de opvang, op de sportclub en natuurlijk thuis. Bedenk van tevoren aan welke activiteiten je je kind allemaal wil laten deelnemen en zorg voor genoeg rustmomenten. Meer is niet perse leuker of beter.
Bereid je kind goed voor…
Het Sinterklaasfeest is voor kinderen vaak onvoorspelbaar: Is Sinterklaas er al? Wat voor cadeautjes krijg ik? Wanneer mag ik mijn schoen zetten? Hoe komen de pieten bij mij thuis ’s nachts? Vertel je kind zoveel mogelijk wat er gaat gebeuren en wat het kan verwachten van alle Sinterklaasactiviteiten, zoals de intocht of een bezoek van Sint op school.
Schoen zetten!
Maak het schoen zetten voor je kind voorspelbaar, vertel van tevoren hoe vaak en op welke dagen je kind zijn schoen mag zetten. Maak desnoods een kalender waarop je kind de dagen kan afvinken. Je kind kan dan ook meteen zien wanneer het pakjesavond is! Zo weet je kind precies waar hij of zij aan toe is.
Wees flexibel
Voor sommige kinderen is het een spannende gedacht dat Piet ’s nachts in huis komt. Wees flexibel en verzin dan iets anders. Hang bijvoorbeeld samen een briefje op de buitendeur met de vraag of Piet het pakje of snoep door de brievenbus wil gooien.
Gebruik Sint en Piet niet als boeman
‘De eetpiet ziet het als je je bord niet leegeet hoor!’ Gebruik Sint en Piet niet als middel om ervoor te zorgen dat je kind doen wat jij wilt. Zo wordt het allemaal nog spannender!
Pakjesavond
Bedenk vooraf hoe jullie pakjesavond gaan vieren. Begin lekker op tijd, zo bouwt de spanning niet al te veel op. Maak afspraken over het uitpakken van de cadeautjes (bijvoorbeeld om de beurt een cadeautje pakken). Als jullie het feest samen met een ander gezin willen vieren, stem dan af hoeveel cadeautjes ieder kind ongeveer krijgt. Bij jonge kinderen maakt de prijs van het cadeau hierbij niks uit.
Kortom: bied je kind voorspelbaarheid, rustmomenten en zoveel mogelijk de vaste regelmaat. Breng je kind (behalve misschien op pakjesavond) lekker op tijd naar bed! En…. geniet vooral samen van een hele gezellige tijd!
Veel plezier!
Saila Smit
Inhoudelijk Manager Pedagogiek en VVE