Avontuurlijk buitenspelen goed voor de hersenontwikkeling
Hangt jouw kind ook regelmatig ondersteboven in de hoogste boom, vangt kikkervisjes aan de rand van de sloot, roetsjt iets te wild de glijbaan af of is wel heel fanatiek bij een potje voetbal? Je moet op je tong bijten om niet steeds ‘Voorzichtig!…Pas op!… Rustig aan!…Weg bij die sloot!’ te roepen.
De meeste ouders zijn zich steeds meer bewust van het belang van bewegen en buitenspelen. Buitenspelen is belangrijk voor de gezondheid en de motorische ontwikkeling van kinderen. Maar wist je dat buitenspelen in een uitdagende omgeving ook heel goed is voor de hersenontwikkeling en sociaal emotionele vaardigheden van kinderen? Kinderen hebben letterlijk de ruimte nodig om de wereld op hun eigen manier te ontdekken, zonder dat ouders of pedagogisch medewerkers continu ingrijpen. Kinderen moeten de kans krijgen om spannende, uitdagende en avontuurlijke dingen te doen. Dat wordt ook wel ‘risicovol spelen’ genoemd. Denk aan klimmen in een boom, balanceren op een muurtje, van een heuvel rennen of timmeren met hamer en spijkers. Dat gaat nou eenmaal met vallen en opstaan. En ja, dat levert in de praktijk ook weleens een bult of een schram op… dat hoort er bij.
Door buiten te slingeren, klimmen, rollen, hangen en glijden verbeteren kinderen hun motorische vaardigheden, balans en coördinatie. Onderzoek laat ook zien kinderen door risicovol spel beter leren om risico’s in te schatten en de juiste afwegingen te maken. Het is bovendien goed voor hun zelfvertrouwen en het vergroot hun onafhankelijkheid en doorzettingsvermogen want kinderen leren hun grenzen verleggen en angsten overwinnen. Nieuwe dingen ontdekken, telkens weer uitgedaagd worden én moeite moeten doen om iets nieuws te leren tijdens het buitenspelen zijn bovendien de perfecte ingrediënten voor de ontwikkeling van het kinderbrein. Maar spelen in een uitdagende groene omgeving en op avontuur gaan, is voor kinderen vooral ook enorm leuk.
En de schrammen die kinderen tijdens risicovol spel kunnen oplopen? Die wegen niet op tegen het enorme plezier dat kinderen ervaren en de positieve invloed die dit spel heeft op de ontwikkeling van kinderen.
Over het algemeen doen kinderen geen dingen waar ze nog niet aan toe zijn. Kijk wel mee, en vermijd uiteraard de risico’s met ernstige gevolgen. Jonge kinderen kunnen bijvoorbeeld echt niet bij een drukke weg of zonder toezicht bij water spelen.
Of iets echt gevaarlijk is voor kinderen, hangt vaak af van hun leeftijd, en soms van hun karakter. Sommige kinderen zijn overmoediger dan anderen en hebben meer toezicht of begeleiding nodig. Bij oudere kinderen kun je echter al duidelijke afspraken maken over wat wel en niet mag.
Bij Hero kindercentra stimuleren wij de ontwikkeling van kinderen door veel met hen buiten te spelen en hen ruimte te geven en te stimuleren daar nieuwe dingen te ontdekken.
Ga er dus lekker op uit, op avontuur in het park of het bos. Moedig je kind tijdens het spelen aan maar houd afstand en waarschuw niet te snel. Hier leert je kind leert het meeste van! Kortom, probeer een positieve balans te vinden tussen vrijheid en bescherming.
Saila Smit
Inhoudelijk Manager Pedagogiek en VVE
Op zoek naar avontuurlijke kinderopvang?
Kom dan eens langs bij een van onze locaties. Hero kindercentra heeft bijna 85 opvanglocaties in Haarlem en Spaarndam. Er is er dus altijd wel een in de buurt die bij jou past!