Laatste update: 07-01-2022
Lees hier welke maatregelen er momenteel tegen het coronavirus gelden in de kinderopvang.
Met het doorlopen van de beslisboom, die is gepubliceerd op de site van Boink, kunt u zien of uw kind naar de opvang mag komen.
———————————————————————————————————————————————————————————-
Het kabinet heeft besloten dat vanaf maandag 10 januari 2022 de basisscholen en de buitenschoolse opvang (BSO, VSO en TSO) weer open zijn.
Alle ouders die gebruikmaken van de buitenschoolse opvang en hun factuur tijdens de sluiting volledig door zijn blijven betalen, ontvangen vanuit de overheid voor de periode 21 december 2021 tot 10 januari 2022 een tegemoetkoming van de eigen bijdrage tot de maximum uurprijs. Dit geldt ook voor ouders die noodgedwongen gebruik moesten maken van de noodopvang. De tegemoetkoming is vergelijkbaar met de tegemoetkomingen van de vorige sluitingsperiodes en zal via de Sociale Verzekeringsbank verlopen. Hero kindercentra vergoed de kosten boven maximaal uurtarief.
———————————————————————————————————————————————————————————-
Zaterdagavond 18 december maakte Premier Rutte bekend dat basisscholen en BSO’s vanaf maandag 20 december dicht gaan tot en met vrijdag 7 januari om de overdracht van het coronavirus te vertragen en de besmettingskans van kinderen te verminderen. Alleen als één van de ouders behoren tot één van de cruciale beroepsgroepen of als er sprake is van een SMI is er noodopvang beschikbaar tijdens de reguliere BSO tijden.
Voor Hero kindercentra betekent dit het volgende:
20 – 24 december:
BSO en VSO alleen open voor noodopvang op de gebruikelijke dagen
TSO is gesloten
KDV en Peuteropvang zoals normaal open
27 – 31 december:
Collectieve sluitingsweek, alle locaties gesloten
3 – 7 januari:
BSO en VSO alleen open voor noodopvang op de gebruikelijke dagen
KDV zoals normaal open
Peuteropvang en TSO gesloten i.v.m. kerstvakantie
10 januari:
Alle opvang waarschijnlijk weer zoals normaal open
Tegemoetkoming van de eigen bijdrage
Omdat de sluiting van de BSO en VSO langer duurt heeft de overheid besloten dat alle ouders die hiervan gebruikmaken en hun factuur tijdens de sluiting volledig door blijven betalen, van de overheid vanaf 21 december 2021 een tegemoetkoming ontvangen van de eigen bijdrage tot de maximum uurprijs. Dit geldt óók voor ouders die noodgedwongen gebruik moeten maken van de noodopvang. Hero kindercentra neemt de kosten boven de maximale uurprijs voor de kinderopvangtoeslag voor de BSO voor haar rekening.
———————————————————————————————————————————————————————————-
Dinsdagavond 14 december maakte Premier Rutte officieel bekend dat basisscholen en de buitenschoolse opvang vanaf maandag 20 december tot en met 24 december 2021 gesloten zijn om de overdracht van het coronavirus te vertragen en de besmettingskans van kinderen te verminderen.
Alleen als één van de ouders behoort tot één van de cruciale beroepsgroepen of als er sprake is van een Sociaal Medische Indicatie is er noodopvang voor de gebruikelijke dagen beschikbaar.
Voor de kinderopvang bij Hero kindercentra betekent dit dat vanaf maandag 20 december alleen BSO locaties open zijn voor noodopvang. De kinderdagverblijven en peuteropvang zijn wel open zoals normaal.
———————————————————————————————————————————————————————————-
Net als de richtlijnen voor de scholen, is voor de kinderopvang het protocol Corona vanaf vrijdag 3 december weer aangepast. De wijzigingen betreffen:
- Het thuisblijfbeleid voor kinderen van 4-12 jaar, dat vrijdag 26 november 2021 door het kabinet is aangekondigd, is gewijzigd. Voor kinderen van 4-12 jaar geldt dat zij met alle klachten passend bij COVID-19 thuisblijven, dus ook bij milde verkoudheidsklachten. Met een negatieve testuitslag kunnen zij weer naar de opvang. Kinderen van 0-4 jaar kunnen nog wel met verkoudheidsklachten naar de opvang.
- Met ingang van 3 december mag iedereen zich met (milde) klachten een zelftest afnemen of zich laten testen bij de GGD. Voorheen gold het advies om geen zelftest af te nemen bij klachten. Met een negatieve (zelftest)uitslag mag een kind weer naar de opvang en kan een personeelslid weer aan het werk. Indien de klachten langer aanblijven, wordt ook de volgende dag een zelftest gedaan. Bij een positieve zelftestuitslag blijft het kind of personeelslid thuis en laat de uitslag bevestigen met een test bij de GGD.
———————————————————————————————————————————————————————————-
Naar aanleiding van de persconferentie van vrijdag 26 november zijn er vanuit de overheid een aantal wijzigingen in het protocol Corona.
- Het snottebellenbeleid voor kinderen van 4-12 jaar is gewijzigd. Voor kinderen van 4-12 geldt dat zij met alle klachten passend bij COVID-19 thuisblijven, dus ook bij milde verkoudheidsklachten. Met een negatieve testuitslag kunnen zij weer naar de opvang. Kinderen van 0-4 jaar kunnen wel met verkoudheidsklachten naar de opvang.
- De aangekondigde maatregel voor algemene sluitingstijden tussen 17:00 en 5:00 uur geldt niet voor de kinderopvang. Kinderopvangorganisaties kunnen hun reguliere openingstijden hanteren.
- Kinderen vanaf groep 6 dragen op de BSO, in tegenstelling tot het basisonderwijs, geen mondkapje.
- Kinderen vanaf groep 6 hoeven op de BSO, in tegenstelling tot het basisonderwijs, zich niet nog eens zelf te testen naast de twee zelftesten op de basisschool.
- Op de BSO is cohortering, de zogenaamde ‘bubbels’, niet verplicht.
- Medewerkers op de BSO zijn, in tegenstelling tot het basisonderwijs, niet verplicht zichzelf twee keer per week te testen.
- Voor pedagogisch medewerkers die niet immuun zijn geldt het advies vanuit de overheid om zichzelf preventief te zelftesten op het coronavirus. Door dit regelmatig te doen (2 keer in de week) weten zij eerder of ze besmet zijn. Hero kindercentra adviseert àl haar medewerkers om zich 2x per week zelf te testen om zodoende verspreiding van het virus beperkt te houden.
- Medewerkers in de kinderopvang zijn voor hun werkzaamheden uitgezonderd van de wettelijke 1,5 meter maatregel. Indien het niet noodzakelijk is voor de werkzaamheden geldt wel het dringende advies om 1,5 meter afstand te houden van collega’s en ouders.
- Voor iedereen van 70 jaar en ouder geldt het advies om extra voorzichtig te zijn in contacten met kinderen tot en met 12 jaar.
Met het doorlopen van de beslisboom, die is gepubliceerd op de site van Boink, kunt u zien of uw kind naar de opvang mag komen.