
Week tegen pesten: samen goed voor elkaar!
Van de peuterleeftijd tot in het bejaardenhuis krijgen mensen er mee te maken: pesten. Natuurlijk wil je dat jouw kind opgroeit in een positieve en veilige omgeving. Niet alleen thuis, maar ook op de opvang en op school. Helaas hebben sommige kinderen toch te maken met pestgedrag, direct of indirect. Zichtbaar of verborgen via online platforms. Pesten kan zorgen voor gevoelens van stress, angst, eenzaamheid en minder zelfvertrouwen. Ook ontwikkelen gepeste kinderen en jongeren vaker mentale problemen, die ook op volwassen leeftijd van invloed kunnen blijven. Daarom is de Week Tegen Pesten in het leven geroepen.
Week Tegen Pesten
Van 25 t/m 29 september wordt tijdens de Week Tegen Pesten aandacht gevraagd voor dit onderwerp, met dit jaar als thema ‘Goed voor elkaar!’ Hierbij praten kinderen op school over hoe je met elkaar zorgt voor een gezellig en veilig groepsklimaat. Ook binnen Hero kindercentra is veel aandacht voor de groepsdynamiek en proberen we een positieve sfeer voor iedereen te creëren.
Kunnen peuters pesten?
Peuters kunnen sociaal ongewenst gedrag laten zien. Echt pesten komt echter zelden voor. Pesterig gedrag zal eerder worden veroorzaakt door de sociale onhandigheid van peuters. Bovendien zijn peuters continu bezig grenzen van zichzelf en van anderen te verkennen. Dit uit zich bijvoorbeeld in het afpakken van speelgoed. Op peuterleeftijd is het normaal voor kinderen om nog niet scherp te hebben wat voor gevolgen woorden of acties op de ander hebben: ze denken en handelen vooral vanuit hun ‘eigen ik-persoon’. Op deze leeftijd is het belangrijk om als ouders en ook als pedagogisch medewerker het gewenste sociale gedrag regelmatig te benoemen in de groep. Het kind leert daarmee langzaam maar zeker zich beter in de ander te verplaatsen en zijn of haar eigen handelen daarop af te stemmen.
Bewust pestgedrag vanaf kleuterleeftijd
Op kleuterleeftijd kunnen kinderen zich al wat beter inleven in de ander en beseffen ze dat anderen ook gevoelens en gedachten hebben. Rond die leeftijd kan het pestgedrag dus helaas ook ‘bewuster’ worden. Een veelvoorkomend verschijnsel op deze leeftijd is dat een kind niet mag meespelen omdat het kind niet bij een (sub)groep hoort. Als dit herhaaldelijk voorkomt, kan dit ernstige gevolgen hebben.
Pestgedrag op de BSO
Pesten wordt intensiever naarmate de kinderen ouder worden. Dan neemt ‘online pesten’ ook meer de overhand. Dit is ingewikkeld voor volwassenen, aangezien hier dan minder zicht op is. Voor pedagogisch medewerkers en ook voor ouders is het belangrijk dat dit thema bespreekbaar blijft, en dat kinderen de vrijheid en het vertrouwen voelen om hier openlijk over te praten. Lees ook de blog van Inhoudelijk Manager Pedagogiek & VVE Saila Smit voor meer informatie over online pesten.
De rol van de pedagogisch medewerker
Vanaf de kleuterleeftijd is het belangrijk dat het onderwerp ‘pesten’ met regelmaat wordt behandeld. Dit kan in reactie op gesignaleerd gedrag of als thema in de bredere groep. Met dit laatste wordt de verantwoordelijkheid om pestgedrag te voorkomen bij de hele groep kinderen neergelegd, door samen afspraken te maken. Onze pedagogisch medewerkers besteden dan ook aandacht aan een positieve groepsvorming, waarbij kinderen met respect met elkaar omgaan. Daarnaast ondersteunen onze pedagogisch medewerkers de kinderen met hoe ze kunnen reageren op lastige sociale situaties. Dit is relevant voor zowel de pester en de gepeste als voor de anderen in de groep. Op deze manier werken onze pedagogisch medewerkers aan de ontwikkeling van positieve sociale vaardigheden van de kinderen.
Wordt jouw kind gepest op de groep?
Heb je het idee dat jouw kind het slachtoffer is van pesten op de groep? Neem dan altijd contact op met de pedagogisch medewerker of pedagogisch coach van de groep, de clustermanager van de opvanglocatie, of deel het met de mentor van jouw kind. Zo kunnen we samen een goede oplossing vinden om het pesten aan te pakken. Het is belangrijk om dit op tijd te signaleren, zodat we kunnen voorkomen dat het erger wordt. Ons doel is immers om samen ‘Goed voor elkaar’ te zijn en elk kind met plezier te laten spelen!
Meer informatie over pesten?
– Lees hier meer over de Week Tegen Pesten;
– Op de website van het NJI lees je meer over pesten en de rol als ouder bij een kind dat gepest wordt
– Lees hier de blog van Hero’s Inhoudelijk Manager Pedagogiek & VVE Saila Smit
– Luister hier de podcast van JongGeleerd van Universiteit Utrecht over pesten