Voor het eerst naar het kinderdagverblijf?
Met deze tips voelt jouw baby zich snel fijn op de groep.
Je baby gaat binnenkort voor het eerst naar het kinderdagverblijf. Een grote stap, voor jou en voor de baby: een paar uur tot een hele dag zonder elkaar. En een enorme blijk van vertrouwen in het kinderdagverblijf van jouw keuze. Om de overgang zo fijn mogelijk te maken, geven we je graag een aantal tips mee. De eerste maanden samen zijn heel bijzonder: een tijd van veel liefde en aandacht voor de baby. Om jouw baby een fijne start te geven heb je mogelijk de wereld van je baby klein gehouden. Om de overgang naar groepsopvang zo makkelijk mogelijk te maken heeft je baby jouw hulp nodig.
Wennen aan nieuwe geuren, geluiden en prikkels
Op een kinderdagverblijf kan het even wennen zijn voor een baby. De zintuigen worden meer geprikkeld dan thuis. Denk hierbij aan een andere geur en meer omgevingsgeluiden. Ook het contact met andere kinderen kan voor meer prikkels zorgen dan dat hij of zij gewend is. We nemen je graag mee in hoe jij jouw baby thuis in aanloop naar het kinderdagverblijf kunt voorbereiden, zodat de overgang iets minder groot zal zijn en jouw baby op een fijne en voorspoedige manier kan wennen.
Ritme
Zodra jouw baby op het kinderdagverblijf komt heeft hij of zij vaak zijn eigen voedings- en slaaptijden. Het kan ook zijn dat het nog even zoeken is. Wij kijken graag samen met jou naar een fijn ritme voor zowel thuis als op het kinderdagverblijf. Doordat het kinderdagverblijf toch een andere omgeving dan thuis is, kan het ritme van jouw baby wat veranderen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat jouw baby door de prikkels eerder moe wordt of eerder trek krijgt in een fles.
Bij Hero kindercentra werken we kindvolgend. Dit houdt in dat we het kind zoveel mogelijk volgen in zijn behoeftes. Het kind zien en volgen in zijn behoeftes zorgt ervoor dat hij of zij vertrouwen krijgt in de mensen om hem heen: zij zien wat ik nodig heb en zij geven mij dat. Door te letten op de signalen van het kind en hiernaar te handelen zal het kind erop vertrouwen dat wij er voor hem zijn.
Voorbeeld: als we zien dat hij moe wordt, spelen wij hierop in door hem naar bed te brengen. Hetzelfde geldt wanneer een kind hongerig is en niet meer wil spelen. Het kan zijn dat we dan toch de keuze maken om eerder dan de geplande tijd een fles geven. In het eerste jaar hebben de pedagogisch medewerkers met jou hierover nauw contact. We zijn ervan overtuigd dat we als partners in de opvoeding samen zorgdragen voor het welzijn van jouw kind. In overleg met jou als ouder proberen wij de balans te vinden tussen kindvolgend werken en de wensen van ouders, met dus als belangrijkste doel het kind te laten voelen dat we hem zien en horen.
Eén op één contact
Op de groep proberen we kinderen zoveel mogelijk onverdeelde aandacht te geven. Dit houdt in dat de pedagogisch medewerker gedurende de dag veel één op één momenten heeft met het kind. Dit zorgt ervoor dat een kind zich weer op kan laden om vervolgens zelf op de mat of in de box zelfstandig te kunnen spelen. Het zelfstandig spelen en op zijn rug liggen is een belangrijke stap om voorspoedig te kunnen wennen aan het kinderdagverblijf. Als kinderen wakker zijn, zitten we op de grond met de baby’s direct naast ons, om contact te houden. Het is dan ook goed om thuis alvast te oefenen met het spelen op een mat of box zodat jouw baby hieraan al wat gewend is.
TIP! Oefenen met spelen op een mat of in de box
Leg je baby op zijn rug en ga zelf naast de mat of box zitten. Vindt jouw baby het nog moeilijk in het begin? Door tegen hem te praten, te zingen of een speeltje aan te bieden kun je het moment steeds langer en leuker maken. Hierdoor zal jouw baby ook meer momenten met bewegingsruimte hebben en zal hij eerder tot de mogelijkheid komen om zich te kunnen ontwikkelen. Denk hierbij aan het leren omrollen! Dit kan alleen als hij geregeld op zijn rug of buik ligt in de plaats van in een wipper of draagdoek. Hero kindercentra maakt geen gebruik van een draagdoek of draagzak. Een baby die gewend is gedurende de dag veel in een draagdoek of zak gedragen te worden, kan de overgang naar een kinderdagverblijf als groot ervaren. Probeer dragen en liggend spelen dus af te wisselen.
Aanbieden van een fles
Als jouw baby gewend is om uit de borst te drinken, dan kan het lastig zijn om opeens uit een fles te moeten drinken. Om de overgang makkelijker te laten verlopen raden wij je aan om een aantal weken voor de opvang hier thuis al mee te starten. Dus kolf regelmatig een voeding af en geef die met de fles, of laat een ander de fles geven.
Slapen en inbakeren
De kinderen op het kinderdagverblijf slapen in bedden die in de slaapkamers staan. Doordat er meerdere kinderen tegelijk naar bed gaan en in dezelfde slaapkamer slapen zullen er meer prikkels zijn en zal het zelfstandig in slaap komen anders gaan dan thuis. Met betrekking tot het inbakeren zijn we gebonden aan richtlijnen voor veiligheid. Dit houdt in dat het niet is toegestaan om kinderen op kinderdagverblijven van Hero kindercentra in te bakeren en/of op welke manier dan ook vast te leggen in een bed. Als een kind thuis gewend is om in een inbakerdoek te slapen, dan kan de overgang naar ‘los’ slapen groot zijn. Van tevoren thuis wennen aan los liggen spelen, de fles en zelf in slaap vallen maakt de overgang naar groepsopvang dus een stuk makkelijker voor jouw baby.
TIP! Oefenen met ‘los’ slapen
Als jouw baby nog niet in een bed slaapt (overdag), dan zal dit voor hem fijn zijn om thuis te oefenen. Ook kan het fijn zijn om thuis al te beginnen met het afbouwen van in slaap wiegen en inbakeren. In een vertrouwde omgeving met bekende geluiden en geuren, kan een kind makkelijker wennen aan iets nieuws, zoals ‘los’ slapen in een bed. Op de opvang is slapen in een bed dan al een beetje bekend, en dus minder spannend.
Op zoek naar deskundige kinderopvang met aandacht voor jouw baby?
De eerste 1000 dagen zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling en hechting van je baby. Daarom besteden we bij Hero kindercentra veel aandacht aan de deskundigheid van pedagogisch medewerkers. Op deze manier kunnen zij veel bijdragen aan de ontwikkeling van de basisveiligheid (Ik ben goed en de wereld om mij heen is goed). Tijdens trainingen en overleggen, waarbij we veel gebruik maken van videobeelden, zoomen we vaak in op de afstemming tussen medewerker en kind en is er veel aandacht voor kennis over de ontwikkeling van baby’s.
Hero kindercentra heeft 20 kinderdagverblijven in Haarlem en Spaarndam. Elk met een heel eigen sfeer, dus er is er altijd een die bij jou past. Kijk eens op onze website voor meer informatie en zoek een kinderdagverblijf bij jou in de buurt. Heb je nog een vraag? Neem dan gerust contact op met de locatie van jouw keuze.