
Je kind en digitale media
Wat is wijsheid
Buitenspelen, gezond eten en spelen, we hechten er allemaal waarde aan in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Maar tegelijkertijd komen ze volop in aanraking met YouTube, Snapchat, Tiktok, Fortnite, WhatsApp en meer. Kinderen groeien op in een wereld waarin digitale media niet meer weg te denken zijn, maar de balans lijkt soms zoek.
Aanleiding voor gedoe
Jouw kind wil misschien het liefst de hele dag spelletjes doen op de iPad, filmpjes bekijken op YouTube of continu WhatsApp of Snapchat checken. Door de magnetische werking en het gevoel niets te willen missen, kunnen kinderen voortdurend bezig zijn met digitale media. Dat is vaak aanleiding voor veel gedoe in huis.
Maar ik kan het als ouder toch niet verbieden?
Dat is natuurlijk je eigen keus. Het is in ieder geval verstandig om je kind te begeleiden om tot gezond mediagebruik te komen.
Bij oudere kinderen is het van belang om samen te bespreken wat je kind zelf wil en wat jij als ouder belangrijk vindt. Maak samen afspraken waar jullie allebei achter kunnen staan.
Voor baby’s en peuters heeft mediagebruik geen meerwaarde voor hun ontwikkeling. Kinderen leren juist het meest in de ‘echte’ wereld.
Richtlijnen beeldschermtijd (inclusief televisie)
Je kunt voor het mediagebruik van je kind de volgende richtlijnen gebruiken. Ze zijn ook te vinden op verschillende websites over mediaopvoeding:
- 2-4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag
- 4-6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal één uur per dag
- 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten
- 8–10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur beeldschermtijd per dag
- 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag
Wat speelt of kijkt je kind
Het is aan jou als ouder om te zorgen voor de balans in het gebruik van media. Let erop wát je kind op het scherm speelt of kijkt en bied zelf media aan die aansluiten bij de interesse van je kind. Kies daarbij ook voor niet digitale media. Je kunt bijvoorbeeld voor een filmpje kiezen dat aansluit bij de behoefte van je kind, maar ga daarnaast ook op zoek naar een bijpassend boek, liedje of activiteit. Denk ook aan materiaal waarmee je kind kan spelen. Lees voor, kijk samen en laat ze kijken, luisteren, spelen en doen. Met én zonder scherm.
Hoe houd ik grip op het beeldschermgebruik van mijn jonge kind?
- Geniet zoveel mogelijk samen van media en praat over alles wat jullie zien: goede begeleiding is essentieel voor jonge kinderen.
- Spreek vaste beeldscherm-momenten af. Is de tijd voorbij of het programma of filmpje afgelopen, doe het apparaat dan uit en ruim het op. Zo leert je kind dat er vaste media-momenten zijn. Zet de ook de tv overdag uit als er niemand naar kijkt.
- Voorkom dat jonge kinderen meekijken met oudere kinderen. Ze kunnen mogelijk in aanraking komen met filmpjes en spelletjes die niet voor hun leeftijd geschikt zijn. Uit onderzoeken blijkt ook dat ze daardoor concentratieproblemen kunnen ontwikkelen.
- Maak gebruik van YouTube Kids of maak een eigen afspeellijst van YouTube-filmpjes en zet die in het beginscherm van je tablet. Zo kan je kind ze gemakkelijk vinden en voorkom je dat je kind iets aanklikt wat niet oké is.
- En wat ook heel belangrijk is; geef zelf het goede voorbeeld.
Tot slot
Kinderen groeien op in een wereld vol media. Het is aan ons als volwassenen om ze te begeleiden om daarmee om te gaan. Geef ze de ruimte om daarin hun eigen weg te zoeken.
Mieke van der Kroft
Pedagogisch coach
Op zoek naar kinderopvang met aandacht voor jouw kind?
Hero kindercentra heeft bijna 85 opvanglocaties in Haarlem en Spaarndam. Er is dus er dus altijd wel een bij jou in de buurt die bij jouw zoon of dochter past.