Het belang van vervelen
Mama, papa, ik verveel me! Hoor jij dit ook regelmatig? Blijf zo nu en dan eens lekker zitten als je kind naar je toekomt in plaats van een heel arsenaal aan activiteiten uit de kast te trekken, want het is voor een kind hartstikke goed om zich af en toe te vervelen. Zit jij nu ook met opgetrokken wenkbrauw naar deze zin te kijken, lees dan vooral even verder dan leggen we je uit wat het belang van verveling is!
Druk, druk, druk.
Niet alleen wij als volwassenen, maar ook kinderen hebben tegenwoordig een druk programma. Na school naar de BSO, spelen bij een vriendje, muziekles, sportclubjes etc. En ook in weekend staan we vaak al vroeg op voor zwemles of een wedstrijdje van je favoriete sport. En (als je echt pech heb) moeten de kids ook nog mee naar de activiteiten van broer of zus lief. Een vol en druk leven is helemaal van deze tijd, maar sta jij er weleens bij stil hoe volgepland de dagen van je kind (en jou) zo eigenlijk zijn?
Heerlijk even niets doen….toch?
De meeste kinderen vinden het fijn om lekker thuis te zijn en de vrijheid te hebben om te doen wat ze zelf willen en heerlijk op te gaan in hun eigen spel. Het probleem is dat veel kinderen tegenwoordig maar weinig van dit soort momenten hebben door de volle agenda’s waardoor ze niet meer goed weten hoe ze ermee om moeten gaan, en hoe ze zichzelf moeten vermaken. Als je er als ouder(s) vaak genoeg voor kiest om even niets op het programma te zetten, dan lukt het vermaken waarschijnlijk beter. Een goede tip om verveling op de lange termijn aan te pakken, maar wat kan je nu -as we speak- aan verveling doen?
Als een kind aangeeft zich te vervelen hebben we als ouder zijnde de neiging om te zoeken naar een oplossing, dus zetten we een bak met klei en vormpjes op tafel, trekken we een puzzel uit de kast of verwijzen we naar dat lego bouwwerk waar vast nog wel iets bijgebouwd kan worden. De kans is groot dat je kind niet enthousiast zal reageren op jou ideeën waardoor je vervolgens alsnog je schoenen aan kan gaan trekken om naar het speeltuintje te gaan of om samen een balletje te trappen in de tuin. Als je daar zelf tijd voor heb is het een prima alternatief om samen iets leuks te gaan doen, maar op de lange termijn is dit niet het beste wat je kan doen. Je ontneemt je kind de kans om zelf(standig) om te gaan met verveling. Op deze manier gaat je kind zich steeds vaker vervelen en kom je in een negatieve spiraal terecht, en jij komt bovendien in tijdnood 😉
Waar is verveling dan precies goed voor.
Even niets doen kan heel fijn zijn en brengt het hoofd tot rust. Dus laat je kind af en toe even op de bank hangen. Door te ‘dagdromen’ wordt bovendien de verbeelding en de fantasie gestimuleerd. Verveling kan kinderen ook actief aanzetten tot het zoeken van andere dingen om te doen, tot het ontdekken van nieuwe dingen en tot het opdoen van nieuwe ervaringen en bijvoorbeeld zelfs het uitproberen van een nieuwe hobby.
Wat kan je doen als je kind blijft aangeven dat hij zich verveelt?
Ga kort iets doen met je kind, even knuffelen, kletsen of een klein spelletje. Daarna pakt je kind waarschijnlijk zelf de draad weer op. En anders is het ook niet erg, laat verveling er zijn en ontdek de lol van het niks doen!
Maar wanneer een kind zich wel erg vaak verveelt is het wel goed om te gaan kijken waar deze voortdurende verveling door veroorzaakt wordt. Is er geen uitdagend spelmateriaal? Of is de keuze uit speelgoed juist te groot en weet het niet wat het moet kiezen? Of heeft het kind door zijn drukke agenda gewoonweg niet geleerd hoe het zichzelf kan vermaken?