Zwervend Zwandelen en toveren met restmaterialen
Maak duurzaam leven leuk!
Bij Hero is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. We vinden het belangrijk dat we samen met de kinderen ervaren hoe we verantwoord met de aarde kunnen omgaan. Zorgen voor de aarde, in harmonie samenleven met de natuur en elke dag genieten van buiten. We zijn met onze Green Heroes-werkgroep een project rondom duurzame initiatieven gestart, waarbij locaties budget kunnen ontvangen voor hun duurzaamheidsplan. Onze Hero’s kunnen samen met de kinderen aan de slag met een Green Bingo: met afgevinkte ‘groene’ activiteiten op de kaart.
Samen met je kind naar een duurzame wereld.
Kinderen leren tegenwoordig op school en via de media veel over het milieu en klimaat en de gevolgen van vervuiling voor onze leefwereld. Denk aan de opwarming van de aarde, de afname van biodiversiteit, de plasticsoep, overstromingen, bosbranden, noem maar op. Door o.a. de heftige regenval van deze zomer en de hittegolven van vorige zomer, merkten we dat ook het klimaat in Nederland verandert. Niet echt om vrolijk van te worden natuurlijk. Dit besef kan voor kinderen overweldigend zijn. Sommige kinderen worden hier angstig van, of krijgen het gevoel dat hun toekomst hopeloos is. Uit onderzoek blijkt dat meer dan drie kwart van de kinderen zich hier zorgen over maakt. Scholieren laten dan ook wereldwijd van zich horen tijdens klimaatdemonstraties. Grote kans dat duurzaamheid ook jouw kind bezighoudt. Maar overziet hij of zij dit wel? Hoe besteed je als ouder aandacht aan dit onderwerp?
Wees eerlijk en hoopvol
We willen aan de ene kant voorkomen dat onze kinderen zich door doemscenario’s machteloos voelen over hun toekomst, maar aan de andere kant is het juist goed om hen bewust te maken van de positieve invloed die zij zelf kunnen hebben op het klimaat. De jeugd heeft immers de toekomst!
Ga het gesprek dus wel aan met je kind en stel vooral open vragen. Wat weet jouw zoon of dochter al over het onderwerp? Probeer erachter te komen hoe hij of zij hierover denkt of voelt.
Hoe je verder over klimaat en milieu met kinderen praat hangt af van de leeftijd. Jonge kinderen tot een jaar of 10 kunnen grote complexe wereldproblematiek nog niet overzien. Als ze vragen hebben, houd het dan eenvoudig. Voor kinderen van alle leeftijden geldt altijd: wees eerlijk en praat hoopvol. Vertel je kind dat jullie de problemen niet alleen kunnen oplossen, maar dat er gelukkig steeds meer mensen bewust zijn van deze problemen en in actie komen. Ook in je eigen leven en eigen omgeving kun je al verschil maken. En dat is goed nieuws!
Er zijn veel leuke en leerzame kinderprogramma’s en online games waar je samen met je kind naar kunt kijken en waarover je door kunt praten. Op de website van Nederland Zoemt! Vind je een leuke kindergame over de rol van bijen in onze voedselketen. Ook Freek Vonk geeft online biologielessen op zijn YouTube kanaal FreekTV.
Wat kunnen jullie zelf doen?
Het is fijn voor je kind om te weten dat ze zelf ook iets kunnen bijdragen, dat ze invloed hebben. Alleen het bewust worden van problemen werkt namelijk meestal verlammend of kan een behoorlijk hulpeloos gevoel geven. Kijk daarom eens samen met je gezin wat voor jullie haalbaar is. Dat kunnen hele praktische dingen zijn. Ga met je kind(eren) brainstormen en hoor wat zij voor goede ideeën hebben! Wat zijn ieders voorstellen, en wat is daarvoor nodig? Misschien besluiten jullie wel om niet met het vliegtuig op vakantie te gaan, of zonnepanelen aan te schaffen of een moestuin aan te leggen in de achtertuin. Zo houd je samen de focus op oplossingen.
Hieronder heb ik al wat praktische en leuke duurzame tips op een rij gezet. Misschien zit er iets voor jullie tussen?
- Maak elke week een wandeling en ruim onderweg zwerfafval op.
- Laat het licht en elektrische apparaten niet onnodig aanstaan.
- Koop niet te snel nieuwe spullen als de oude nog goed zijn en breng overbodige spullen naar de kringloop.
- Er is een groot aanbod van goede tweedehands kledingsites en winkeltjes met nog mooie (merk)kleding voor kinderen en volwassenen.(Vinted, Eigenwijs, Kids Store Haarlem,Tofff!, Swopster)
- Eet seizoen groenten en minder vaak (of geen) vlees.
- Ga op de fiets naar school en/of sport in plaats van met de auto. Of neem een abonnement op een deelauto als de fiets geen optie is.
- Knutsel duurzaam met restmaterialen. Niks in huis? Ga dan eens naar MooiZooi. (Ook heel leuk voor kinderfeestjes trouwens!)
- Zoek samen het speelgoed uit waar niet meer mee gespeeld wordt en geef het een tweede leven bij de Speelgoedbank in Haarlem. Of kies er zelf eens wat uit J
- Scheid je afval
- Maak zelf eens natuurlijke schoonmaakmiddelen. Het is niet alleen leuk om te doen, het zijn net natuurkunde proefjes, maar ook veel beter voor het milieu dan de agressieve varianten die je in de winkel koopt! Van allesreiniger tot tapijtopfrisser, je hebt niet veel nodig en het is super eenvoudig. Of maak eens je eigen met je kind.
- Leg een mooie bloementuin aan die goed is voor bijen, vlinders en andere diertjes.
- Word lid van een natuur- of milieuorganisatie en doe mee met hun acties.
Jong geleerd is oud gedaan
Als kinderen van huis uit bepaalde normen en waarden al vroeg meekrijgen, zal dit op latere leeftijd meespelen in de keuzes die zij maken. Voorleven noemen we dat! Uit onderzoek blijkt dat als er op jonge leeftijd veel aandacht is voor duurzaamheid, zij op latere leeftijd een duurzamere levensstijl hebben.
Dus, laten we met elkaar aan de slag gaan en de wereld voor ons en onze kinderen duurzamer maken. Bij Hero kindercentra heeft het al onze volle aandacht. Bij jullie ook?
Ik ben erg benieuwd naar jullie duurzame initiatieven en ideeën. Laat het ons vooral weten via communicatie@herokindercentra.nl, dan plaatsen we het ter inspiratie op onze facebookpagina.
Saila Smit
Inhoudelijk Manager Pedagogiek & VVE