De Groeimindset
Van twijfel naar zelfvertrouwen
Voor de sociale ontwikkeling van kinderen is het hebben of krijgen van zelfvertrouwen van groot belang. Dit helpt je zoon of dochter om contact te maken en samen met anderen te spelen. Zelfvertrouwen bij kinderen is iets wat groeit met de jaren. En wij als volwassenen kunnen bijdragen aan die groei. Helaas blaakt niet elk kind van nature van zelfvertrouwen. Sommige kinderen zijn onzeker of faalangstig. Is dit de aard van het kind, of kun je je kind helpen hier overheen te groeien of beter mee om te gaan? In dit blog geef ik je graag wat handvatten om jouw kind net dat extra steuntje in de rug te geven.
Vertrouwen
Kinderen groeien en ontwikkelen de hele dag door, hierbij hebben ze de ondersteuning van anderen nodig. Maar bovenal het vertrouwen van een volwassene ‘Ik weet dat je het kunt’. Als ouders is het belangrijk om je kind vertrouwen te geven dat het dingen kan proberen en dat je van proberen dingen kan leren. Als je maar hard genoeg oefent, dan kun je het! Dit noemen we de ‘groeimindset’.
Mindset
Alle mensen hebben een vaste en een groeimindset in zich. De vaste mindset wordt gestimuleerd door uitspraken als ‘Wat ben jij slim!’ en gedachten als ‘Ik kan dit niet, dit is te moeilijk voor mij’. De groeimindset gaat ervan uit dat mensen altijd in staat zijn om iets te leren en dat de prestaties niet van tevoren zijn vastgelegd. Er is mogelijkheid tot groei… De groeimindset wordt gestimuleerd door uitspraken als ‘Van mijn fouten kan ik leren.’ of ‘Wat heb jij hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, mijn complimenten!’.
TIP: Via het platform mindset kun je allerlei leuke (complimenten)posters downloaden om in jezelf en in je kind de groeimindset op te roepen.
Faalangst
Kinderen die last hebben van faalangst kunnen een vaste overtuiging of mindset hebben ontwikkeld, waardoor ze denken dat ze iets niet kunnen en dat ze het nooit zullen leren. Het vergroten van het zelfvertrouwen door de focus op de groeimindset te leggen, kan kinderen helpen de faalangst gedachten om te zetten.
Tegen het einde van de basisschool begint de pubertijd een rol te spelen. Dit is vaak het moment dat faalangst tot uiting komt. Sommigen leerkrachten zien faalangst toenemen naarmate de keuze voor een bepaalde middelbare school dichterbij komt. Veel kinderen, en soms hun ouders, leggen de lat (te) hoog. Het is dan ook van belang dat kinderen zich kunnen ontwikkelen naar wie ze zijn, en dat te kunnen doen in een eigen tempo, via een eigen pad. Dit geeft kinderen uiteindelijk het meeste zelfvertrouwen.
Spanning- vs. prestatieniveau
Voor de meeste kinderen heeft spanning voor een toets of wedstrijd een positief effect op de prestatie die ze moeten leveren, de zogenaamde ‘gezonde spanning’. Hierdoor gaan kinderen harder werken en leveren ze een betere prestatie. Bij kinderen met faalangst zie je dat de spanning zover oploopt dat deze te veel is, en dus uiteindelijk een negatief effect heeft ‘Ik wist niets meer…’, Ik kon niet meer bewegen.’. Kinderen gaan dus over het punt van gezonde spanning heen, waardoor de hersenen in stress-stand komen, hierdoor stagneren de hersenen en kun je niet meer functioneren. Dit is een fysiek proces; vergelijkbaar als je een moeilijke wiskunde opgave moet maken, terwijl er een beer achter je aan rent; onmogelijk.
Voor kinderen met faalangst zijn twee dingen belangrijk om te leren:
- Leren om de spanning niet zo hoog te laten oplopen dat het hen in de weg zit. Dus eigenlijk; zorgen voor ontspanning op de juiste momenten.
- Leren de denkpatronen ‘Ik kan het toch niet.’ te herkennen en om te buigen naar helpende positieve gedachten ‘Proberen kan geen kwaad, wat is het ergste wat er kan gebeuren’. Zo leert hij of zij relativeren en ontstaat er een positief gevoel. Ook hier zie je weer de groeimindset terug.
Op weg naar de beste versie van zichzelf
Bij Hero kindercentra stimuleren we kinderen om dingen uit te proberen en te onderzoeken. We willen de kinderen hun talenten laten ontdekken en hen de mogelijkheid geven om deze te laten groeien. Deze talenten kunnen ook goed ingezet worden om nieuwe dingen te leren. Door samen met andere kinderen te spelen, vergroten en vergroten hiermee hun sociale vaardigheden en daarmee hun zelfvertrouwen. Zo groeien de kinderen bij Hero naar de beste versie van zichzelf.
Zo laat je je kind groeien!
Hoe kun je jouw kind helpen om zijn of haar groeimindset te stimuleren? Het uitgangspunt is dat je je zoon of dochter de gelegenheid geeft om zelf dingen te proberen en te ontdekken. Daarnaast is het belangrijk hoe je hier als ouders vervolgens op reageert.
- Focus op het proces: ‘Vertel eens, hoe heb je dit geleerd?’
- Focus op inspanning ‘Wauw, wat heb jij hier hard voor gewerkt zeg!’
- Focus op leren; sta model voor levenslang leren, zonder direct overal de beste in te moeten zijn.
- Focus op de eigen groei; Laat je kind altijd groei ten opzichte van zichzelf zien, niet ten opzichte van anderen. ‘Goed zeg, deze keer heb je er wel 15 goed! Vorige keer 8!’
- Focus op leren van fouten. Geef je kind de ruimte om dingen uit te proberen en fouten te maken. Kijk samen wat je van de fouten kan leren.
Laura Hoogcarspel
VVE & Pedagogisch Coach