De Week van het Jonge Kind
Maandag 6 juli start de Week van het Jonge Kind. Tijdens deze week wordt landelijk aandacht gegeven aan de eerste jaren van het kind (0-6) door middel van het organiseren van uiteenlopende activiteiten. Ouders kunnen in deze week in gesprek gaan met allen die betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind(eren) om zo te laten weten wat voor hun belangrijk is. Ook bij Hero kindercentra geven wij deze week extra aandacht aan het jonge kind en laten wij Saila Smit (Inhoudelijk Manager Pedagogiek & VVE) & Sabine Doekes (Pedagoog) middels deze blog aan het woord over onder andere het belang van de eerste 1000 dagen van je kind, babytrainingen en communicatie met baby’s.
De eerste 1000 dagen…..
Geniet er maar van want voordat je het weet zijn ze groot! Wie heeft dit niet gehoord bij de geboorte van een kersverse baby. Omrollen, kruipen, staan en lopen, eten en drinken, in geen enkele andere periode worden zoveel mijlpalen bereikt als tijdens de eerste 1000 dagen van een kind*
Niet alleen fysiek maar ook sociaal emotioneel maakt een kind de eerste twee jaar een enorme ontwikkeling door. Hij/zij gaat zich hechten aan anderen, leert om te communiceren en zal de eerste woordjes zeggen. Het is niet alleen maar leuk om te zien hoe je kindje zich de eerste twee jaar ontwikkelt van afhankelijk baby’tje tot een eigenwijze dreumes, deze jaren zijn ook cruciaal voor de verdere ontwikkeling van een kind. De basis voor de toekomst van een kind wordt in feite in deze 1000 dagen gelegd. Als ouder of verzorger kan je een kind in deze ontwikkeling ondersteunen door het geven van de juiste zorg, aandacht, stimulans voeding en rust.
Babytraining pedagogisch medewerkers.
Bij Hero kindercentra willen wij ieder kind de best mogelijke start geven, zodat hij of zij zich optimaal kan ontwikkelen. Onze pedagogisch medewerkers die met baby’s werken krijgen hiervoor een speciale babytraining.
Tijdens de training leren pedagogisch medewerkers wetenschappelijke inzichten over de groei van de hersenen. Wist je dat de hersenen de eerste 1000 dagen enorm groeien? Bij een pasgeboren baby wegen de hersenen gemiddeld 400 gram, en rond 18 maanden is dit al gemiddeld 900 gram. Dat is meer dan verdubbeld. Het gaat natuurlijk niet om het gewicht van die grijze massa, maar om de inrichting daarvan, de zogenoemde verbindingen. En die verbindingen worden vooral aangelegd wanneer er positieve hormonen aangemaakt worden, dit gebeurt op het moment dat een baby zich fijn voelt.
Baby’s voelen zich fijn als ze zich veilig, gehoord en gezien voelen. Tijdens de babytraining zoomen we vooral in op de communicatie met baby’s. Communiceren doe je met elkaar, en niet tegen de baby: het is tweerichtingsverkeer.
Goed kijken naar kinderen
Vanaf de geboorte zijn kinderen gericht op en afhankelijk van anderen. Ondanks dat ze nog niets kunnen zeggen snappen we hun huiltje als ze honger hebben. En we begrijpen al snel dat een ander huiltje betekent dat ze moe zijn of herkennen we een lachje als ze zich fijn voelen. Zo hebben jonge kinderen nog veel meer manieren om ons duidelijk te maken wat ze nodig hebben en wat ze fijn vinden. Wanneer we goed naar baby’s kijken, zien we dat ze met hele kleine gebaren veel proberen te zeggen. Door weg te kijken geven ze aan dat ze ‘klaar’ zijn, door een voet te bewegen dat ze je snappen en bv. door hun mond open te doen dat ze mee willen praten. Elke baby is uniek en gebruikt zijn eigen gebaren. Bij de verzorgers ligt de uitdaging om door goed te kijken, te gaan snappen wat een baby wil. Een baby die zijn hoofd wegdraait wanneer hij de fles krijgt, ligt misschien niet lekker, of wil eerst nog even kijken, of heeft misschien nog geen honger. Wanneer je goed kijkt naar de soms kleine bewegingen en luistert naar de geluiden die de baby maakt, wordt het mogelijk echt goed aan te sluiten bij wat de baby wil. Waardoor de baby vaker denkt: ja, het is goed hier, ik voel me fijn, ze zien me echt.
Tempo van communiceren
Een baby probeert dus contact met ons te maken, maar andersom proberen wij dat ook. We gebruiken speciaal korte zinnen tijdens het praten met baby’s: Heb je honger? Kijk, hier is je flesje. Wil je die? Maar we vergeten vaak om ons tempo van communiceren ook aan te passen. We praten snel en we wachten kort op antwoord terwijl de informatieverwerking bij een baby of dreumes langer duurt dan je denkt. Op het moment dat je langzaam praat en een paar lange seconden wacht op een reactie, kan er echt contact ontstaan. De baby maakt een geluidje terug, of trappelt met de voetjes om aan te geven dat ze er zin in hebben.
Als je goed kijkt naar een jong kind en het tempo van communiceren aanpast, heb je voordat je het weet samen een heel goed gesprek. En dan weet de baby dat ie echt gehoord en gezien wordt.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Onze pedagogisch medewerkers delen graag hun kennis met je!
Tot de volgende blog!
Saila & Sabine
*Vanaf de start van de zwangerschap tot de tweede verjaardag.