Babygebaren: wat zegt je kind?
Vanaf ongeveer anderhalf jaar zeggen kinderen hun eerste herkenbare woordjes. Maar contact maken doen ze al vanaf hun geboorte. Elke ouder kan zich wel de eerste brede lach herinneren van hun baby. Een heel magisch moment van écht contact. Huilen, aankijken, lachen, wijzen, kraaien, het zijn allemaal manieren om te laten merken waar ze behoefte aan hebben. Voor een volwassene is het soms moeilijk te begrijpen waar je kind nu precies behoefte aan heeft.
De motoriek van de handjes van een kind is veel eerder goed ontwikkeld dan de spieren die de mond sturen. Door het aanleren van simpele gebaren naast gesproken taal, geef je kinderen de mogelijkheid om al op jonge leeftijd met jou te communiceren. Op veel babygroepen van Hero kindercentra gebruiken we daarom baby- en kindergebaren. Dit is een methode waarbij je gesproken taal ondersteunt met gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. Het helpt ons te communiceren met de (jonge) kinderen als praten (nog) niet lukt.
Een betere band
De meeste kinderen zijn vanaf zes maanden in staat woorden die ze horen te verbinden met wat ze zien of ervaren. Vanaf ongeveer acht maanden kunnen ze ook zelf gebaren nadoen. Dus als je regelmatig een drinkgebaar maakt als je een flesje gaat klaarmaken, snappen kinderen dat er een flesje komt. Door datzelfde gebaar te maken, kan een kind ook zelf aangeven dat hij dorst heeft. Een kind dat met zijn vinger naar zijn mond wijst, wil eten. Om gebaren te zien, moet je elkaar aankijken en echte aandacht voor elkaar hebben, wat de band tussen kinderen en volwassenen versterkt. De gebaren geven dus een extra mogelijkheid om duidelijk te maken wat je wilt. Divers onderzoek heeft bewezen dat gebarentaal de woordenschat vergroot en de spraak- en taalontwikkeling versnelt.
Al spelend oefenen
Bij Hero kindercentra zijn veel van onze pedagogische medewerkers getraind in het gebruiken van baby- en kindergebaren en leren de kinderen spelenderwijs welke woorden bij welke gebaren horen. Zij verbinden deze met de thema’s van dat moment. Rond het thema ‘Eten en drinken’ oefenen ze bijvoorbeeld met het gebaar voor ‘broodje’. Ook voor begrippen als ‘sorry’ en ‘dank je wel’ bestaan specifieke gebaren.
Uit de praktijk
Onze pedagogisch medewerkers geven aan dat de baby’s veel plezier hebben in het aanleren van de gebaren. En dat ze meer rust ervaren in de groepen, omdat ze beter kunnen inspelen op de behoeften van de kinderen. Ook ouders reageren positief. Zij zijn verrast over wat hun kind al begrijpt en welke verbanden hij of zij kan leggen.
Thuis ook baby- en kindergebaren gebruiken
Er worden verschillende workshops en boeken aangeboden waar je als ouder de beginselen van de baby- en kindergebaren kunt leren en zo ook thuis nog beter kunt communiceren met je kindje. Een voorbeeld hiervan is taalvoortaal.com.
Sabine Doekes
Op zoek naar kinderopvang met volle aandacht voor jouw kind?
Kijk dan op onze website naar de mogelijkheden in de buurt. Met bijna 85 locaties in Haarlem en Spaarndam is er altijd wel een locatie van Hero kindercentra die bij jou past!