
Groene buitenruimtes bij Hero
Voor kinderen is opgroeien in een groene omgeving gezond en belangrijk voor de ontwikkeling. Natuur- en seizoensbeleving en aandacht voor duurzaamheid is bij Hero dan ook onderdeel van ons pedagogisch beleid. In 2021 zijn we gestart met het vergroenen van buitenruimtes. Ook in het najaar van 2022 staan er weer zes locaties op de planning.
Het aanleggen van groene buitenruimtes past goed binnen onze kernwaarden aandacht, avontuur, plezier en leren. Kinderen zijn gezonder en ontwikkelen zich beter als zij kunnen spelen in een groene en avontuurlijke buitenruimte. En kinderen die op jonge leeftijd veel in contact komen met de natuur zorgen op latere leeftijd beter voor de wereld om hen heen. Ook biedt een groene buitenruimte meer uitdaging en speelplezier. En een groene buitenruimte zorgt natuurlijk ook voor meer biodiversiteit en het beperkt hittestress en wateroverlast.
Het plan
Een groene buitenruimte is er niet zomaar, daar ging heel wat voorbereiding aan vooraf. Er werd een werkgroep opgericht en er werden verschillende partijen gesproken om advies in te winnen, om uiteindelijk een geschikte organisatie te kiezen die de vergroeningen kon uitvoeren zoals wij in gedachten hadden. Toen we eenmaal hadden besloten welke locaties als eerste in aanmerking zouden komen en door welk bedrijf we de buitenruimtes wilden laten ontwerpen en aanleggen, hebben we een projectleider met een pedagogische achtergrond aangetrokken. Dit is per locatie vertaald naar een ontwerp. De medewerkers en clustermanagers kregen dit ontwerp te zien en konden hier feedback op geven, voordat het definitief vastgesteld werd.
Minder tegels, meer groen
Een buitenruimte goed vergroenen is natuurlijk niet goedkoop. De vraag was daarom: willen we veel locaties een klein beetje vergroenen, of een aantal locaties compleet vergroenen? We hebben voor een middenweg gekozen. We hebben ingezet op minder tegels, meer groen en meer natuurlijke speelaanleidingen. Ook komen er nog geweldige modderkeukens.
Groen in de praktijk
We hebben geleerd dat het belangrijk is met elkaar te blijven communiceren en heldere verwachtingen te scheppen. Vooraf, zodat dit achteraf niet tot teleurstelling leidt, maar ook daarna nog. We kregen van pedagogisch medewerkers bijvoorbeeld terug dat doordat er meer groen is, er in de praktijk vaak wat minder ruimte voor de kinderen was om te fietsen. We hebben dit met elkaar besproken en zijn tot het inzicht gekomen dat daarentegen juist veel nieuw spel ontstaat.
Quick wins
Komend najaar staan er weer zes locaties op de planning voor een groene buitenruimte. De locaties die niet aan de beurt zijn, kunnen zelf wel alvast aan de slag met ‘quick wins’, kleine groene aanpassingen die gemakkelijk zelf te realiseren zijn. Denk aan zelf tegels verwijderen en extra planten aanschaffen, een blote voetenpad aanleggen of een moestuinbak bestellen.