
Gezond eten moet je leren!
‘Een kind moet een nieuwe smaak 10 tot 15 keer proeven om het te leren waarderen!’
Wij worden niet geboren met gezonde eetgewoontes. Integendeel, want vanaf dag één hebben we juist een voorkeur voor zoete en vette smaken. En die zijn overal om ons heen beschikbaar. De ontwikkeling van gezonde smaakvoorkeuren op (zeer) jonge leeftijd legt dan ook de basis voor een gezonde levensstijl. Het is simpel: van gezond leren eten hebben we de rest van ons leven plezier.
Er komen steeds meer kinderen in Nederland met overgewicht. (1 op de 8 kinderen tussen de 4 en 12 jaar heeft overgewicht). Naast te weinig bewegen zijn overmatig en ongezond eten belangrijke boosdoeners. Smeerworst op brood en ’s middags een beker limonade: nog niet zo lang geleden was dit heel gewoon in gezinnen, maar ook op de kinderopvang. Inmiddels is de limo bij Hero kindercentra vervangen door water en de smeerworst door zuivel of groentespread; gezonde voeding heeft de aandacht.
10 tot 15 keer proeven
Net zo lastig als het is om slechte gewoontes af te leren, zo ingewikkeld is het om goede gewoontes aan te leren. Dat geldt zeker voor gezond eten. Zo moeten kleine kinderen een nieuw smaakje tien tot vijftien keer proeven om het te leren ontdekken en waarderen. Dat vraagt om geduld, maar zeker ook om een leuke en aansprekende benadering die kinderen uitdaagt. Als kinderen leren dat gezond eten lekker en leuk is, wordt gezond eten eerder een gewoonte. Deze kinderen zullen sneller en gemakkelijker later een bewuste keuze maken waar het hun voeding betreft. Ze vinden het gewoon lekker en ze zijn misschien niet anders gewend.
Zo laat je je kind op een leuke manier nieuwe smaken ontdekken:
– Maak van het bordje (gezond) eten een feestje door het leuk op te maken in de vorm van een gezichtje of een dier.
– Maak er een spelletje van; laat je kind blind proeven en raden wat ze eten, speel ‘groentedief’ met je peuter, laat je kind(eren) punten geven aan je kookkunst (kan alleen als ze het hebben geproefd).
– De echt lastige eter, kun je belonen voor elke nieuwe smaak die ze zonder mopperen proeven, bijvoorbeeld met een stickerkaart. Kaart vol = een beloning. Tip: Geef geen snoep als beloning, want dat geeft het signaal af dat snoep lekkerder is dan de groente en heeft dus een tegengesteld effect.
– Laat kinderen helpen met koken; wat je zelf hebt gemaakt smaakt extra lekker.
– Zorg dat er altijd lekker fruit of snackgroente voor handen is, dan pakt je kind het makkelijker.
Gezond eten doe je met al je zintuigen
Gezond leren eten doe je met al je zintuigen, door te proeven, voelen, ruiken en zien. De kinderopvang is een ideale plek om gezond eten te leren ontdekken. Jonge kinderen zijn erg gevoelig voor het gedrag van hun leeftijdsgenoten en dat maakt dat het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of de buitenschoolse opvang een goede plek is om gezonde smaakontwikkeling te stimuleren.
Het voedingsbeleid bij Hero kindercentra
Gezonde voeding draagt bij aan een goede ontwikkeling van kinderen. Daarom volgen wij de adviezen voor de kinderopvang van het Voedingscentrum. Dat betekent onder andere dat wij:
• vooral producten uit de Schijf van Vijf aanbieden.
• de hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet die kinderen binnenkrijgen beperken, en zorgen dat ze voldoende vezels binnenkrijgen.
• feestjes gezond vieren. Daarom vragen we aan ouders om traktaties klein en niet te calorierijk te maken. Niet-eetbare traktaties zijn een leuk alternatief. Heb je de folder Hero traktatiebeleid al gelezen vol inspiratie? <link naar pdf traktatiefolder>
• ons houden aan vaste eetmomenten, waarbij we rustig aan tafel eten.
Onze pedagogisch medewerkers eten samen met de kinderen, begeleiden ze bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie.
• voor baby’s een eigen voedingsschema gebruiken, dat we met de ouders/verzorgers afstemmen. We stemmen ook het geven van de eerste hapjes af.
Als je je houdt aan de richtlijnen van het voedingscentrum van de Schijf van Vijf, krijgt je kind de voeding en vezels binnen die het nodig heeft. Het is uiteraard wel belangrijk om de hoeveelheid tussendoortjes te beperken en hen vaak lekker te laten bewegen of sporten.
Hero kindercentra geeft de kinderen 1 keer per dag een zogenaamde dagkeuze. Dit is iets kleins buiten de Schijf van Vijf zoals zoet beleg bij de lunch. Op de opvang biedt Hero de kinderen 1 hoofdmaaltijd (lunch) en 2 tot 3 tussendoormomenten. Hierbij gaan we ervan uit dat de kinderen thuis al ontbeten hebben met brood en zuivel en dat zij thuis een warme avondmaaltijd krijgen.
Water als #1 dorstlesser
Wat uiteraard niet kan ontbreken in een gezonde leefstijl is het drinken van water. Water bevat namelijk geen calorieën, er zit geen suiker in en het smaakt ook niet zoet. Als je kinderen structureel water geeft, wennen ze ook niet aan (ge)zoete dranken. Dit maakt water de allerbeste dorstlesser!
Op de website van de voedingscentrum lees je hoeveel suikerklontjes er in de diverse (ge)zoete drankjes zit. Dit is echt een eye opener en zorgt ervoor dat je bepaalde dranken in de supermarkt links laat liggen. Wist je bijvoorbeeld dat een pakje appelsap 5 klontjes suiker bevat, bepaalde yokidrinks meer dan 10 suikerklontjes en AA drink maar liefst 11 stuks?! Bedenk dat je ook water feestelijk en lekker kunt maken door er fruit of groente in te doen.
Tip: Verzin samen met je kind wat leuke nieuwe recepten voor fruitwater en zorg dat er altijd een kan op tafel staat om bij te schenken.
Op de website van het voedingscentrum staat ook een informatief artikel over wat je je kind te drinken kunt geven en hoeveel een kind nodig heeft.
Eet smakelijk!
Meer weten over het voedingsbeleid van Hero kindercentra? Je kunt het Hero voedingsbeleid nalezen op het ouderportaal van jouw opvanglocatie.